De fusie van supermarktconcerns Ahold en Delhaize zal vooral in België leiden tot zorgen om de werkgelegenheid. Dat stelt CNV-bestuurder Michiel Wallaard woensdag in een reactie op het samengaan van de bedrijven.

Wallaard is woensdagmorgen naar eigen zeggen summier geïnformeerd over de fusieplannen. Volgens hem zullen er op korte termijn geen banen verdwijnen op de werkvloer in Nederland. Wel zijn er speculaties over “dubbelingen” met name op het hoofdkantoor en in de logistiek. Ahold gaat door met de uitbreidingsplannen van Albert Heijn in België.

Vooral qua logistiek zijn de Nederlanders volgens hem in het voordeel. Vanwege de lagere lonen in Nederland en de soepelere regelgeving met betrekking tot werken in de nacht, zal de angst voor banenverlies met name bij de Belgen zitten, meent de vakbondsbestuurder.

Reorganisatie Delhaize

Volgens vakbond FNV Handel heeft de aangekondigde fusie vooralsnog geen effect op de Nederlandse werkgelegenheid. “Althans, dat heeft de raad van bestuur gemeld”, aldus bestuurder Peter van der Put van de bond. De FNV benadrukt dat de fusie nog wel moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten.

De verwachting is dat het samengaan van beide bedrijven medio 2016 is afgerond. Volgens FNV zullen de Belgische vakbonden er op aandringen om de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de fusie in de koelkast te zetten. “Dan wordt namelijk pas duidelijk of het verlies van 1800 banen daadwerkelijk nodig is”, aldus Van der Put.

Waakzaam blijven

Volgens bestuurder Veerle Verleyen van de Belgische vakbond LBC zal het samengaan van Ahold en Delhaize op korte termijn niet van invloed zijn op de werkgelegenheid in België bij de nieuwe supermarktcombinatie.

Volgens Verleyen zal de fusie zeker tot 1 juli 2017 geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden. Voor de langere termijn blijven de vakbonden "waakzaam", omdat bij fusies vaak ondersteunende diensten worden samengevoegd. De mededeling van de directie was "redelijk geruststellend", aldus Verleyen.

Huwelijk

Ook Jan De Weghe van vakbond BBTK blijft voorzichtig. "Je kan een fusie vergelijken met een huwelijk tussen twee mensen die vandaag apart wonen, met de twee afzonderlijke bedrijven. Maar als je samenwoont ga je niet onmiddellijk alle apparaten aan de deur zetten. Je gaat eerst kijken wat bijvoorbeeld de beste wasmachine is, en dan beslis je."

Ook bij Albert Heijn België vond woensdagochtend een bijzondere ondernemingsraad plaats. Daar werd bekend dat de fusie voorlopig geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf. "De twee merken blijven tot nader order naast elkaar bestaan en hun eigen strategie volgen", zegt een woordvoerder van vakbond ACLVB. "Voor het personeel op de werkvloer is het altijd afwachten wat een dergelijke operatie zal betekenen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl